Vuosittaiset Foorumit

ARF VUOSIEN VARRELLA

aNTI-RACIST FORUM 2016: ENSIMMÄINEN LAATUAAN

Ensimmäinen rasisminvastainen foorumi oli alan eri ryhmien ja järjestöjen yhteinen hanke. Tapahtumaa motivoi ajatus siitä, että tilan luominen rasismin vastustajien väliselle kriittisele dialogille ja verkostoitumiselle on tärkeää. Kukin organisaatio suunnitteli ja toteutti omat paneelinsa ja työpajansa.

RASTERin paneeli keskittyi rasisminvastaiseen aktivismiin ja normatiivisen valkoisuuden haastamiseen. RASMUSin rahoittama paneeli käsitteli valkoisten etuoikeuteen ja antirasismiin liittyvää kysymystä. Työpajoja oli kolme erilaisista seuraavista teemoista: Pysäytetyt -projektin etnisen profiloinnin työpaja, NuMun (Nuoret Muslimit ry) työpaja islamofobiasta Suomessa sekä Keppihevoset rasismia vastaan -ryhmän työpaja antirasismin monista kasvoista. Kyseessä oli myös yksi ensimmäisistä kerroista, kun pääsimme kuulemaan Laura Eklund Nhagan suullisen esityksen.

Tapahtumien streamaukset löydät Facebook -sivuiltamme:

https://www.facebook.com/ARFFinland/videos/579502085568280
https://www.facebook.com/ARFFinland/videos/579505812234574
https://www.facebook.com/ARFFinland/videos/579541842230971
https://www.facebook.com/ARFFinland/videos/579556325562856

arf 2017: vAIENNETUT hISTORIAT

Seuraavana vuonna foorumi kehittyi tapahtumaksi, joka valaisi erityistä teemaa. Tapahtuman idea pysyi kuitenkin samana keräten erilaisia ääniä rasismin vastaisen kentän ympärille.

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan vuoksi halusimme keskittyä historiaan. Tapahtuma tarjosi tilaisuuden kuulla ja oppia saamelaisten ja romanien vaiennetuista historioista, jotka jäivät huomiotta vuosijuhlan virallisissa osuuksissa. Panelistit Petra Laiti, Päivi Majaniemi ja Leif Hagert puhuivat Michaela Mouan kanssa muun muassa pakkoassimilaatiosta, syrjinnästä, oikeuksien loukkaamisesta ja siitä, millaista on elää yhteiskunnassa, jossa mennesyyttä ei tunnusteta. Maija Baijukya esitti performannin toisesta laiminlyödystä näkökulmasta, afrosuomalaisesta historiasta. Tarjosimme myös työpajan menneisyyden takaisinottamisesta.

arf 2018: Näkyvät äänet

Vuoden 2018 kysymykset keskittyivät siihen, kuka puhuu, ketä nähdään ja millaista edustusta tarvitaan äänen sekä näkyvyyden varmistamiseksi Suomessa.

Paneelikeskustelut nuorisotyön marginaalit, nuoret ja rasismi -aiheista Liban Sheikhin, Sophia Wekesan, Anne Ollin, Vanessa Danielin ja Riikka Jalosen kanssa:

https://www.facebook.com/ARFFinland/videos/250122325607829
https://www.facebook.com/ARFFinland/videos/2219390621719746

Rasismin ja syrjinnän vaikutukset mielenterveyteen Michaela Mouan, Shadia Raskin, Ewan Kunchevin, Siria Lemman, Hunderra Assefan ja Hibo Abdulkarimin kanssa:

https://www.facebook.com/ARFFinland/videos/178675446390454

Katsoimme Inga-Wiktoria Påven ja Anders Sunnan ohjaaman lyhytelokuvan "Morit Elena Morit", joka kuvaa kolonisaation vaikutusta saamelaisiin, ympäristöön ja perinteisiin.

https://www.facebook.com/ARFFinland/videos/339924873240238

Samalla järjestettiin Esra Ozkanin (ENAR-verkoston kehittämisvastaava) työpajoja voimadynamiikkasta sosiaalisen oikeudenmukaisuuden työssä sekä Maija Baijukyan ja Arvind Ramachandranin työpaja mallivähemmistön osan esittämisestä yhdessä Vidha Saumyan ja Carmen Baltzarin kanssa.

arf 2019: Ei yhtä taistelua

Vuonna 2019 teemana oli "Ei yhtä taistelua", jossa pohdittiin, miten erilaiset syrjäytymismuodot ja erilaiset sortojärjestelmät kohtaavat Suomen kontekstissa. Miten otamme kollektiivisessa taistelussamme rasismia vastaan huomioon asemamme sekä todellisuuden monimuotoisuuden ja millä tavoin edistämme yhteisöjen välistä solidaarisuutta ja yhteistyötä, jotta kukaan ei jää jälkeen? Samaan aikaan, kuinka voimme varmistaa, että vaatimuksiamme ihmisryhmien tasa-arvosta ei laimenneta tai jätetä huomiotta olemassa olevissa ja tulevissa monimuotoisuusstrategioissa ja -politiikassa? Mitä nuorilla on sanottavaa rasismin vastaisen työn tulevaisuudesta Suomessa?

Paneelikeskustelujen teemana oli "Minun aktivismini on parempaa kuin sinun…" – sukupolvien välinen dialogi rasisminvastaisesta aktivismista Suomessa Laura Eklund Nhagan, Leif Hagertin, Stina Aletta Aikion ja Päivi Majaniemen kanssa. Moderaattorina toimi Maryan Abdulkarim. Pääpuheen piti virtuaalisesti tohtori Emilia Roig Intersectional Justice -keskuksesta.

Työpajoja järjestettiin aiheista Alkuperäiskansat / maahanmuuttajat / muut - yhdessä valkoista suomalaista hegemoniaa vastaan? Arvind Ramachandran, Maija Baijukya ja Stina Aletta Aikio; ja sarjakuvatyöpaja: piirrä musta/musta, kirjoittanut Warda Ahmed. Laura Eklund Nhaga piti puhe-esityksen:

https://www.facebook.com/ARFFinland/videos/1271193233073891

arf 2020: Mustiin kohdistuvien epäluulojen purkaminen

Vuonna 2020 siirryimme täysin virtuaaliseen toimintaan ja keskityimme mustuuden vastaisuuteen. Loppujen lopuksi rasismi ruokkii hierarkioita ja nuo hierarkiat rakentuvat mustuuden vastaiselle pohjalle. Halusimme keskustella sen ilmenemisestä Euroopassa ja erityisesti Suomessa. Yhtenä kysymyksenä pohdittiin miten ei-mustat yhteisöt voivat olla parempia liittolaisia yhteisessä taistelussa rasismia vastaan.

Foorumi jaettiin kahteen osaan. Ensimmäisenä päivänä esiteltiin Henrie Dennis, AfroRainbows Austria: Anti-Blackness in Europe, jota seurasi Michaela Mouan vetämä keskustelu ja toisena päivänä paneelikeskustelu aiheesta Anti-Blackness in Finland: Lessons. Oppinut BLM:stä Suldaan Said Ahmedin, Fatima Verwijmenin, Liban Sheikhin, Leif Hagertin ja Akunna Onwenin kanssa.